Home  ›  Speciale pagina's  ›  Nieuws

Onderzoek toont aan dat de LightAir ionisatie luchtreiniger de fijnstof belasting vermindert

Uit recent onderzoek uitgevoerd door het Belgische onderzoeksbureau VITO met een laserprinter waarvan bekend is in welke mate deze fijn stof uitstoot, blijkt dat de gebruikte LightAir IonFlow 50 (LAIF) ionisatie luchtreiniger voorzien van vuilcollector een significante bijdrage levert in het verwijderen en daarmee verminderen van de fijn stof belasting in kantoren cq verblijfruimten.

In 2005 werd tijdens een uitzending van het Tros-programma Radar duidelijk dat er aan het gebruik van apparaten met toner ernstige risico\'s kleven. Radar baseerde zich mede op onderzoeken van Michael Braungart van het Duitse milieu-instituut Hamburger Umweltinstitut. Volgens hem stoten laserprinters en kopieerapparaten te veel fijne stofdeeltjes uit, waaronder zware metalen als kwik en nikkel die zich in de toner bevinden. Dit zou gezondheidsrisico\'s met zich meebrengen die groter zijn dan bij bijvoorbeeld roken. In Duitsland is inmiddels astma als het gevolg van werken met een laserprinter bij een rechercheur erkend als bedrijfsongeval. Als mogelijke gevolgen worden verder genoemd benauwdheid, tranende en/of droge ogen, hoofdpijn, concentratieproblemen en longschade.

Door het programma werden indertijd ook conclusies uit Amerikaanse, Spaanse en Oostenrijkse studies uit de afgelopen vijftien jaar aangehaald. Tot nu toe zijn in Nederland de vermeende risico\'s van toner nog maar weinig in de publiciteit geweest. Richtlijnen voor het gebruik van print- en kopieerapparatuur bestaan er wel. Zo wordt door arbodiensten en fabrikanten aangeraden dergelijke apparaten in aparte ruimtes te plaatsen die goed geventileerd worden. De realiteit is echter dat dit, zeker binnen kleinere bedrijven, veelal niet gebeurt. Als het al gebeurt dan treffen we de printers veelal in een gang aan, aansluitend op kantoren. Vakbond CNV heeft indertijd werknemers opgeroepen lichamelijke klachten die mogelijk veroorzaakt worden door toner te melden. Het probleem is echter dat medewerkers het verband tussen hun klachten en het gebruik van een laserprinter dichtbij de werkplek vaak niet leggen. Veel medewerkers klagen over vermoeidheid, branderige ogen, continue gevoel van verkoudheid en allerlei andere “vage” gezondheidsklachten. Vaak komen deze klachten voort uit een slecht en verontreinigd binnenklimaat.

De geteste LightAir luchtreiniger heeft voldoende capaciteit om in grote ruimten van maximaal 50m2 (ultra) fijn stof en stof te verwijderen. Omdat dit product, ondanks de grote capaciteit negatieve ionen te genereren, absoluut geen ozon produceert kan het systeem op de werkplek worden geplaatst. De LightAir biedt medewerkers bescherming tegen de belasting door (ultra) fijn stof.  

www.lightair.nl