Home  ›  Speciale pagina's  ›  Nieuws

Ziektepiek door klamme klaslokalen

ZOETERMEER -  Het is puffen geblazen voor leerlingen die weer naar school gaan. De tropische temperaturen ten spijt slaagt de overheid er niet in om het bedompte binnenklimaat op scholen te verbeteren. Sterker nog: is er sprake van een verslechtering.

Uit onderzoek van het TNO blijkt dat vorig jaar 70 procent van de klaslokalen niet in orde was. Dat percentage ligt inmiddels al op tachtig procent. Tienduizenden leerlingen en docenten zitten in lokalen waar het CO2-gehalte in de lucht onaanvaardbaar hoog is omdat er slecht geventileerd wordt.

Daardoor krijgen leerlingen te maken met ernstig concentratieverlies en klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slijmvliesirritaties, overdracht van infectieziekten en astma-aanvallen. Door deze klachten stijgt het ziekteverzuim.

Om te bepalen of een school al dan niet goed ventileert trekt branchevereniging UNETO-VNI de winterperiode, wanneer de CO2-problemen het grootst zijn, het land in om metingen te verrichten. „We willen scholen inzicht geven in de kwaliteit van het binnenklimaat. Als het er slecht voor staat, kan de schoolleiding direct maatregelen nemen. Is de luchtkwaliteit in de klassen in orde, dan reiken wij het predicaat Frisse School uit en kunnen leerlingen, docenten en ouders zien dat de omstandigheden in orde zijn voor goed en gezond onderwijs”, zegt voorzitter Marcel Engels van de UNETO-VNI.