Home  ›  Speciale pagina's  ›  Nieuws

Falende antibiotica maakt goed binnenklimaat belangrijker

Resistentie tegen antibiotica wordt een steeds alarmerendere realiteit. Daarom zullen we meer moeten doen om te voorkomen dat infectieziekten zich verder verspreiden. In een onlangs verschenen publicatie zegt Dr. Richard Hobday dat het creƫren van een gezonder binnenklimaat met daglicht en frisse lucht in onze gebouwen hierbij cruciaal is.

Resistente bacteriën en moeilijk te bestrijden ziekteverwekkers vormen een toenemende bedreiging voor de volksgezondheid. Volgens de World Health Organization, zet Nederland net als vele andere landen koers naar een post-antibiotisch tijdperk, waarin veel voorkomende infecties niet langer te genezen zijn.

Dit wordt toegelicht in een onderzoek van Dr. Richard Hobday gepubliceerd in het internationaal gerenommeerde Journal of Hospital Infection. Dr. Hobday is auteur van ‘The Healing Sun: Sunlight and Health in the 21st Century’. Hij geeft aan dat we meer moeten doen om het verspreiden van infecties te stoppen en dat het verbeteren van het binnenklimaat in onze gebouwen een effectieve manier is om dit voor elkaar te krijgen.

Vandaag de dag heeft dertig procent van onze gebouwen geen gezond binnenklimaat. Veel van de infectieziekten die een gevaar vormen voor de volksgezondheid, zijn ziekten die veroorzaakt worden door een slecht binnenmilieu. Dit is zorgwekkend, want we besteden tegenwoordig gemiddeld negentig procent van onze tijd binnenshuis.

Voordat antibiotica werden ontwikkeld waren grote hoeveelheden frisse lucht en natuurlijk licht belangrijke manieren om de verspreiding van infecties in gebouwen te voorkomen. Tegenwoordig ligt er minder nadruk op ventilatie en daglichttoetreding. Richtlijnen en regelgeving hebben de neiging om zeer geïsoleerde, gesloten gebouwen te bevorderen.

Die presteren wellicht beter op het gebied van energieprestaties dan oudere ontwerpen, maar doordat er geen rekening wordt gehouden met de hoeveelheid daglicht en frisse lucht, wordt juist de verspreiding van infecties in de hand gewerkt," legt Richard Hobday uit. Hij concludeert: "Daarom zullen we in de toekomst meer moeten focussen op het creëren en onderhouden van een gezond klimaat in de gebouwen waarin we het grootste deel van ons leven doorbrengen. En we zullen veel meer inzicht moeten krijgen in hoe we dit moeten doen, dan dat wij dat op dit moment hebben"

Over de publicatie

De publicatie ‘Roles of Sunlight and Natural Ventilation for Controlling Infection: Historical and Current Perspectives’ is in augustus 2013 gepubliceerd in het Journal of Hospital Infection. Het is gebaseerd op het technische rapport ‘The Influence of Sunlight and Ventilation on Indoor Health: Building for the Post-Antibiotic Era’, die Dr. Hobday in 2011 heeft uitgebracht. Bron architectenweb