Home  ›  Speciale pagina's  ›  Nieuws

Stikstofdioxide kost ons vier maanden van ons leven

Stad en platteland Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives, is volgens het RIVM het grootste onderzoek dat ooit is uitgevoerd naar verbanden tussen sterfte en luchtverontreiniging. Voor het onderzoek werd samengewerkt met het CBS. Van zeven miljoen Nederlanders die gedurende vijf jaar op hetzelfde adres woonden, werd geregistreerd wanneer iemand overleed en waaraan. De uitkomsten zijn een gemiddelde: voor stedelingen of mensen die langs een snelweg wonen, kunnen de effecten nadeliger zijn. Milieudefensie heeft op basis van het onderzoek berekend dat stadsbewoners 1,5 jaar korter leven door luchtvervuiling. Het RIVM zegt ook dat er verschillen zijn tussen stad en platteland, maar heeft het niet verder doorgerekend.

Kans op sterfte door luchtverontreiniging verhoogd

Uit het onderzoek is verder naar voren gekomen dat er ook voor mensen onder de 65 jaar een verhoogde kans is op sterfte door luchtverontreiniging. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat alleen mensen van hoge leeftijd eraan overlijden.

Hoewel er de laatste jaren veel vooruitgang is geboekt, is Nederland nog altijd een van de landen met de zwaarste luchtvervuiling in Europa. Dat komt volgens het RIVM deels door de hoge bevolkingsdichtheid.

Vorig jaar ging het RIVM er nog van uit dat Nederlanders gemiddeld twaalf maanden korter leven door fijnstof in de lucht. Door verbetering van de luchtkwaliteit was dat volgens het RIVM teruggebracht naar negen maanden, maar die winst wordt dus tenietgedaan door de effecten van stikstofdioxide, blijkt nu. (Bron: NOS)

Voor meer informatie

Heeft u hulp nodig of wilt u meer informatie over fijnstof metingen of luchtonderzoek of heeft u andere vragen? CAG biedt ondersteuning en maatwerk oplossingen om zo een optimaal binnenmilieu te creëren. U kunt ons telefonisch bereiken op 088-8001500 of stuur een e-mail aan info@cag.nl.