Home  ›  Speciale pagina's  ›  Nieuws

Primeur in Arnhem: lantaarnpaal maakt de lucht schoner

Waarschijnlijk kijken we er over een paar jaar niet meer van op, maar vandaag heeft Arnhem de primeur. Op het Nieuwe Plein bij de Mandelabrug wordt vandaag de eerste lantaarnpaal met fijnstofvanger in Nederland in gebruik genomen. Dit innovatieve systeem zorgt voor een schonere lucht door fijnstof (smog) af te vangen. Wethouder Anja Haga (ChristenUnie) onthult de paal donderdag om 13.00 uur. In totaal zullen zes van deze palen in het Coehoorngebied geplaatst worden.

De plaatsing van de slimme combinatie van de fijnstofvanger en de lantaarnpaal is ontstaan door een intensieve samenwerking van bewoners, gemeente en meerdere bedrijven.

Nadat bewoners van de wijk, vertegenwoordigd door Expeditie Coehoorn, hun zorg hadden uitgesproken over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving, is gezocht naar een oplossing. Het Coehoorngebied ligt tussen het Nieuwe Plein en de Oude Kraan.. Door de nabij gelegen Centrumring is dat een gebied met veel verkeer en daardoor hoge fijnstof emissiewaarden.

De gemeente Arnhem stelde budget beschikbaar om zes fijnstofvangers te plaatsen. StatiqAir, patenthouder en producent van deze innovatie, ontwikkelde de ‘Pamares fijnstofvanger’. Ziut, een bedrijf uit de wijk dat gespecialiseerd is in straatverlichting, is de leverancier van dit systeem. Ziut draagt zorg voor en zal installatie en onderhoud van het systeem.

De Pamares werkt met een inventief systeem. Positief afgegeven ionen zorgen voor een magnetische werking op de fijnstofdeeltjes. Die worden daardoor naar het systeem toegetrokken, waardoor het uit de lucht gefilterd wordt. Het apparaat werkt zonder filters. Uit tests is al gebleken dat de slimme lantaarnapaal de fijnstof op windstille dagen met zeker 30 procent reduceert. (Bron: Arnhem-direct.nl)Fijnstof meting laten uitvoeren

CAG is gespecialiseerd in onderzoek van het binnenklimaat en daarmee ook in het vaststellen van de concentratie fijnstof in uw omgeving. CAG biedt ondersteuning en maatwerk oplossingen om zo een optimaal binnenmilieu te creëren. Voor vragen kunt u ons bereiken op 088-8001500 of per e-mail info@cag.nl