Home  ›  Speciale pagina's  ›  Nieuws

Scholieren in bedompt lokaal door slechte ventilatie

De verbetering van het binnenklimaat van scholen kostte de overheid tientallen miljoenen euros, maar veel van de hightech-ventilatiesystemen werken helemaal niet. Scholieren zitten daardoor vaak nog in een bedompt lokaal.

Filters en batterijen worden niet op tijd vervangen en storingen niet opgemerkt of opgelost. Of de ventilatie maakt te veel herrie, waardoor leraren het systeem uitzetten of de ramen openen, schrijft het AD. Soms zijn zelfs oude schoolgebouwen nog frisser dan hypermoderne klaslokalen. Zonde van het geld en vervelend voor de leerlingen dus.

Gebrek aan kennis

"Scholen kunnen er niet goed mee uit de voeten", stelt Marco van Zandwijk, van het landelijk kenniscentrum Ruimte-OK. Het ontbreekt onderwijsorganisaties meestal aan kennis over het gebruik en beheer van de technische snufjes.

De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, constateert dat scholen vaak kiezen voor goedkope systemen. Die slurpen vaak energie en zijn in veel gevallen ook nog eens loeiduur in onderhoud. "Er wordt gekozen op basis van geld, niet op kwaliteit", zegt de PO-Raad. "Daardoor werken ze niet naar behoren."

Betere scholing
Het ministerie van Onderwijs zegt in gesprek te treden om scholen te helpen bij het onderhoud van de systemen. Ook zijn er afspraken gemaakt met de installatiesector zodat monteurs voortaan beter worden geschoold in 'dit type onderhoud'. (Bron: rtlnieuws.nl)