Home  ›  Speciale pagina's  ›  Nieuws

Dijksma wil meer onderzoek naar fijnstof Schiphol

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) laat nog meer onderzoek doen naar mogelijke gezondheidsrisico\\\'s van het vliegverkeer voor omwonenden van luchthaven Schiphol. Ze schrijft dat woensdag aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris reageerde op eerder onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waaruit blijkt dat de sterftecijfers in de omgeving van Schiphol niet hoger zijn dan in de rest van Nederland. Om elke onzekerheid weg te nemen over mogelijke risicos laat Dijksma het RIVM nu een uitgebreid onderzoeksprogramma beginnen.

Het nieuwe onderzoek moet in 2020 klaar zijn. ,,Ook al is er nu geen effect aangetoond, het rapport laat zien dat we te weinig weten van de effecten van ultrafijnstof op de gezondheid'', aldus Dijksma.

Vijf jaar
De komende vijf jaar wordt voor dit onderzoek voortdurend de uitstoot van vliegtuigmotoren gemeten en worden gezondheidsgegevens uitvoerig bestudeerd. Er komen bijvoorbeeld meetpunten naast de start- en landingsbanen te staan. Dijksma: ,,Omdat er wereldwijd nog niet veel onderzoek is gedaan, loopt Nederland hiermee voorop en krijgen we binnen een aantal jaar wetenschappelijke verankerde conclusies.''

Fijnstof
Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Het gaat om in de lucht zwevende deeltjes, zoals metaalresten en uitlaatgassen, die kleiner zijn dan 10 micrometer en bij het inademen via de longen in de bloedbaan terechtkomen. Het zou in dit geval onder meer gaan om kleine metaaldeeltjes en resten van brandstof.  (Bron: AD.nl)

Fijnstof meting laten uitvoeren
CAG is gespecialiseerd in onderzoek van het binnenklimaat en daarmee ook in het vaststellen van de concentratie fijnstof in uw omgeving. CAG biedt ondersteuning en maatwerk oplossingen om zo een optimaal binnenmilieu te creëren. Voor vragen kunt u ons bereiken op 088-8001500 of per e-mail info@cag.nl