Home  ›  Speciale pagina's  ›  Nieuws

Olympische lucht dodelijker dan Rio s water

De luchtkwaliteit van Rio de Janeiro blijkt nog erbarmelijker te zijn dan de Brazilianen in 2009 bij het binnenhalen van de Olympische Spelen voorspiegelden.

De kwaliteit voldeed in 2009 al niet aan gestelde normen door de Wereldgezonheidsorganisatie, weet The Independet en nu nog steeds niet. "Dit is absoluut geen 'Olympische lucht'", zegt Paulo Saldiva, patholoog en lid van de Wereldgezondheidsorganisatie. 

De luchtvervuiling in Rio de Janeiro is onder meer te wijten aan de vele uitlaatgassen in de miljoenenstad. Per jaar sterven er duizenden mensen door luchtgerelateerde complicaties. Wie aan luchtvervuiling wordt blootgesteld, loopt meer kans op longkanker, astma, een beroerte of een hartaanval.  

Lucht nog slechter dan het water
"Er is veel aandacht geweest voor de watervervuiling in Rio, maar er sterven meer mensen door de lucht dan door het water", beweert Saldiva. "Je bent niet verplicht om water uit Guanabara Bay te drinken, maar je kunt niet anders dan Rio's lucht inademen". De gebrekkige riolering zorgt voor een hoog aantal infectieziekten in Brazilië.

Al sinds 2008 ligt de luchtkwaliteit van Rio twee tot drie maal boven de limiet van de Wereldgezondheidsorganisatie. Alleen tijdens de Olympische Spelen in Beijing in 2008, kampten de sporters met een slechtere luchtkwaliteit. Bron: Powned.tv