Home  ›  Speciale pagina's  ›  Nieuws

Fijnstof kost je ongeveer een jaar van je leven

Ons drinkwater moet schoon zijn, maar voor onze lucht zijn de regels een stuk minder scherp. Kwetsbare mensen hebben daar veel last van, stelt Tim Nawrot, professor milieu-epidemiologie aan de Universiteit Hasselt. Hij onderzoekt de effecten van fijnstof in de lucht op onze gezondheid.

Hoe onderzoekt u de gezondheidseffecten van fijnstof? 
"Op dit moment volgen we meer dan duizend moeders en hun kinderen. We kijken bij hen wat de invloed is van luchtverontreiniging op het DNA en de manier waarop dat wordt gelezen."

We zien dat de telomeren, de uiteinden van ons DNA, korter zijn bij mensen die meer zijn blootgesteld aan fijnstof. De lengte van de telomeren heeft mogelijk te maken met veroudering. Langere telomeren zouden DNA meer bescherming bieden tegen schadelijke effecten van buitenaf. Fijnstof kan je dus een deel van je leven kosten."

Hoe groot is dat deel? 
"Het is moeilijk om exact te zeggen, maar met de huidige luchtkwaliteit in Nederland en België kost het ongeveer een jaar van je leven. De voornaamste effecten zijn zichtbaar bij de kwetsbare mensen: baby’s, kinderen en ouderen.

Mensen met longaandoeningen moeten bij hogere luchtverontreiniging meer antibiotica gebruiken. Ook worden bij longtransplantaties de donororganen vaker afgestoten als de ingeademde lucht verontreinigd is. Daarnaast worden mensen met hart- en vaatziekten eveneens beïnvloed door fijnstof."

Is er iets wat mensen zelf kunnen doen om de effecten van fijnstof te verminderen? 
"Op het platteland is de luchtkwaliteit over het algemeen beter. Maar daar woon je misschien net naast een buurman met een houtkachel. Dan schiet je ook niks op.

Wat er moet veranderen, is dat mensen recht moeten krijgen op schone lucht. We hebben al schoon leidingwater, dat moet ook voor een schone lucht zo zijn. De huidige normen van de EU zijn een politiek compromis. Als we de volksgezondheid willen verbeteren, zullen we die normen moeten aanscherpen."

Luchtmetingen laten uitvoeren 
CAG AMned is gespecialiseerd in onderzoek van het binnenklimaat. CAG AMned biedt ondersteuning en maatwerk oplossingen om zo een optimaal binnenmilieu te creëren. Voor vragen kunt u ons bereiken op 088-8001500 of per e-mail info@cagamned.nl.

(Bron: newscientist.nl)